Alegerile parlamentare 2019: votare online disponibilă pe Votum.md

1 Feb. 2019
440
0

Site-ul de sondaje sociologice independente Votum.md efectuează un studiu despre preferințele politice ale populației în cadrul alegerilor parlamentare din 2019.


Votum.md propune alegătorilor să se familiarizeze în prealabil cu modul în care vor avea loc alegerile parlamentare din anul acesta și să participe la un sondaj online independent. Votarea pe site, bazată pe principiile unor alegeri adevărate, va ajuta pe fiecare cetățean al Moldovei să înțeleagă esența noului sistem electoral.

În anul 2019, membrii Parlamentului Republicii Moldova vor fi aleși prin sistemul mixt de vot. Aceasta înseamnă că cetățenii moldoveni vor trebui să voteze nu numai pentru candidații naționali (partidul politic, deputatul independent sau blocul electoral), dar și pentru candidații individuali și deputații din circumscripțiile cu un singur mandat.

În urma votării pe listele partidelor, în Parlament vor merge doar 50 de deputați. Ceilalți 51 deputați vor fi candidații, care au câștigat o majoritate simplă în circumscripțiile lor electorale (În Parlament va merge câte o persoană din fiecare circumscripție).

În total, vor fi formate 51 circumscripții electorale: 37 pe teritoriul Republicii Moldova, 11 pe teritoriul municipiului Chișinău și trei în afara țării. Granițele circumscripțiilor electorale nu sunt în niciun fel legate de granițele administrative ale raioanelor Moldovei. Poziția circumscripțiilor a fost calculată în funcție de indicatorii densității populației din regiuni. Locuitorii unui raion, oraș sau sat, pot aparține unor circumscripții diferite și pot vota pentru diferiți candidați.

Pentru a vota pe Votum.md, intrați în contul dvs. personal sau înregistrați-vă pe site și urmați instrucțiunile, care vor apărea în fereastra pop-up. Pentru a continua votarea, aflați în care circumscripție electorală trebuie să votați. Pentru a face acest lucru, accesați link-ul indicat pe Votum.md. Pentru mai multe informații despre circumscripția dvs., trebuie doar să introduceți datele din buletinul de identitate (IDNP). Pentru aceasta, faceți click pe link-ul indicat pe Votum.md — Cec.md, serviciul de verificare lansat de Comisia Electorală Centrală (CEC).

După ce veți selecta circumscripția, veți ajunge pe pagina cu buletinele electronice: unul cu lista candidaților naționali și unul cu lista candidaților din circumscripția dvs. De asemenea, pe pagina aceasta puteți afla mai multe informații despre circumscripția dvs., de exemplu, adresa și datele de contact ale acesteia.

Pentru a finaliza votarea pe Votum.md, este nevoie să completați un scurt formular, în care trebuie să specificați sexul și vârsta. Remarcăm că alegerile au loc în condiții anonime, iar votul este asociat unui număr de telefon, pentru a evita așa numitul „carusel" (când alegătorul votează de câteva ori de pe același cont). Utilizatorii care și-au creat contul pe site-urile Simpals înainte de 1 ianuarie 2019, vor trebui să treacă prin procesul de aprobare a numărului de telefon. După votare, veți primi prin e-mail un cod de confirmare, prin care veți putea urmări votul dvs. în lista alegătorilor.

Rezultatele sondajelor sunt disponibile doar pentru utilizatorii care au participat la votare. Pe pagina principală a site-ul vor fi afișate toate informațiile despre liderii votării naționale și a mandatelor unice ale circumscripțiilor și statisticile alegătorilor (numărul, vârsta, sexul). Potrivit rezultatelor sondajului, circumscripțiile vor fi de culoarea partidelor de conducere. De asemenea, utilizatorii se vor putea folosi de cronologie, pentru a urmări cum s-au schimbat rezultatele votării într-o anumită perioadă de timp.

Pentru a obține informații despre rezultatele votării dintr-o anumită circumscripție electorală, trebuie să o selectați pe hartă și să faceți click pe ea.

De asemenea, pe Votum.md vor fi disponibile și informațiile detaliate despre fiecare candidat în parte: biografia, programul electoral, declarație pe venit și rezultatele votării.

Anterior, site-ul a efectuat sondaje sociologice în legătură cu alegerile prezidențiale din 2016 și alegerile primarului de Chișinău 2018. Rezultatele cercetărilor, efectuate de Votum.md în pragul alegerilor municipale, s-au dovedit a fi foarte apropiate de rezultatele efective ale alegerilor și au fost mai precise decât previziunile Centrului de Cercetări Sociologice din Moldova, Barometrului Opiniei Publice și Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Reamintim, alegerile parlamentare din Republica Moldova vor avea loc pe 24 februarie 2019. Sistemul de votare pe Votum.md nu este alternativa alegerilor adevărate, ci un sondaj sociologic, care se desfășoară în scopuri de cercetare, pentru a identifica imaginea reală a preferințelor politice ale populației.