Cum să votați pe site-ul Votum.md

1 Feb. 2019
103
0

Votum.md este un site de sondaje sociologice independente, unde se efectuează cercetarea opiniei populației în cadrul Alegerilor parlamentare din 2019. 


În anul 2019, membrii Parlamentului Republicii Moldova vor fi aleși prin sistemul mixt de vot. Aceasta înseamnă că cetățenii moldoveni vor trebui să voteze nu numai pentru candidații naționali, dar și pentru candidații individuali și deputații din circumscripțiile uninominale. 

Datorită faptului că sondajul se bazează pe principiile alegerilor reale, viitorii alegători vor putea să înțeleagă esența sistemului electoral mixt și să prevină greșelile în timpul votării la secțiile de votare.

Pentru a participa la sondajul independent de pe Votum.md, urmați următoarele instrucțiuni:

1. Înregistrați-vă pe site-ul Votum.md prin completarea formularului standard. Dacă aveți deja un cont activ pe unul dintre proiectele companiei Simpals, utilizați-l pentru a vă conecta. Pe pagina principală, în fereastra de tip pop-up vor fi disponibile instrucțiuni mai detaliate. 

2. Înainte să începeți să votați online, trebuie să determinați cărei circumscripții aparțineți. Pentru aceasta, faceți click pe link-ul indicat pe Votum.mdCec.md, serviciul de verificare lansat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Pe pagina nouă, în câmpul de sus, introduceți ID-ul de 13 cifre din buletinul de identitate (IDNP), confirmați că nu sunteți un robot și faceți click pe butonul „căutați". Mai jos va fi indicat numărul secției dvs. de votare, adresa acestuia, datele de contact, circumscripția electorală și numărul dvs. din lista de alegători. 

3. Reveniți la site-ul Votum.md. Alegeți circumscripția electorală pe harta circumscripțiilor din Moldova, municipiul Chișinău sau din lume.

4. Selectând circumscripția personală, veți accesa automat o pagină în care veți putea vota și vedea mai multe informații despre circumscripția dvs., de exemplu, datele de contact sau adresele secțiilor de votare.

5. Pe buletinele electronice (cu lista candidaților naționali și a candidaților din circumscripția dvs.), alegeți-i pe cei, pentru care doriți să votați. Dacă doriți să vă schimbați alegerea, eliminați candidatul din lista dvs., amplasată în partea de jos a paginii, sau pur și simplu faceți click pe un alt candidat.

6. Pentru ca votul dvs. să fie luat în considerare, finalizați votarea - faceți click pe butonul „Votează" și completați un simplu formular, indicând sexul și vârsta.

7. Dacă v-ați înregistrat în sistemul Simpals-ID după data de 1 ianuarie 2019, trebuie să vă atașați numărul de telefon la contul dvs.

8. După ce ați votat, la adresa dvs. de e-mail va fi trimis un cod de confirmare. Folosindu-l, veți putea urmări votul dvs. în lista alegătorilor. 

9. Faceți click pe pagina cu rezultatele votării. Aici, în procente, vor fi indicați liderii votării la nivel național, liderii votării în circumscripțiile uninominale, statisticile alegătorilor - numărul, sexul și  vârsta. Teritoriile circumscripțiilor vor fi marcate în culorile liderilor. Accesul la pagina cu rezultatele sondajului este deschis doar pentru participanții la vot.

10. Pentru a vedea rezultatele votării la nivel național, liderii votării uninominale, statisticile alegătorilor din circumscripția care vă interesează, faceți click pe ea pe hartă și accesați pagina acesteia. 

11. De asemenea, utilizatorii se vor putea folosi de cronologie, pentru a urmări cum s-au schimbat rezultatele votării într-o anumită perioadă de timp.

12. Pe Votum.md vor fi disponibile și informațiile detaliate despre fiecare candidat în parte: biografia, programul electoral, declarația pe venit și rezultatele votării.

Sondajele de pe Votum.md se desfășoară cu condiția anonimatului și poartă caracter de cercetare. Participarea la astfel de sondaje va permite identificarea imaginii reale a preferințelor politice ale populației și realizarea unor previziuni mai precise și mai obiective.

Votarea pe Votum.md nu este o alternativă la alegerile reale și nu afectează rezultatul acestora.