Sondajul de pe Votum.md a fost aproape de rezultatele alegerilor de la Chișinău

4 Noi. 2019
1
0

Rezultatele sondajului sociologic de pe Votum.md s-au dovedit a fi cele mai apropiate de rezultatele reale ale alegerilor locale de la Chișinău.


În cadrul primului tur al alegerilor candidatului la postul de primar al capitalei, la sondajul online a participat un număr de 10 667 persoane. Conform rezultatelor votării, au fost determinați trei lideri ai opiniei publice: Ion Ceban (PSRM), care a acumulat 41,00% din numărul total de voturi, Andrei Năstase (blocul ACUM) - 22,12% și Dorin Chirtoacă (PL) - 6,79%.

Pe 20 octombrie, în Moldova au avut loc alegeri locale generale. Locuitorii capitalei nu au putut alege în unanimitate un nou primar. 40,19% dintre rezidenții orașului Chișinău au votat pentru Ceban, 31,08% pentru Năstase și 10,15% pentru Chirtoacă. 

CEC:

Votum.md:

Întrucât niciunul dintre candidați nu a acumulat mai mult de 50% din voturi, a fost lansat cel de-al doilea tur al alegerilor. Pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău au luptat primii 2 candidați cu numărul maxim de voturi din turul întâi. La sondajul online de pe Votum.md din cadrul celui de-al doilea tur de scrutin au participat 8 459 respondenți. Mai mult de jumătate dintre votanți (57,80%) și-au exprimat încrederea pentru Ion Ceban. Andrei Năstase a acumulat 42,20% din numărul total de voturi ale participanților la sondaj.

Cel de-al doilea tur al alegerilor locale din Chișinău a avut loc pe 3 noiembrie și s-a încheiat cu victoria candidatului PSRM, Ion Ceban. Pentru acesta au votat 52,39% din alegători. Adversarul său, candidatul din partea blocului ACUM, Andrei Năstase a acumulat 47,61% din voturi.

Reamintim, sondajul sociologic de pe Votum.md cu privire la alegerile locale de la Chișinău din 2018 a înregistrat cele mai precise rezultate în comparație cu prognozele Centrului de Cercetări Sociologice din Moldova, Barometrului Opiniei Publice și Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.