Votum.md a rezumat rezultatele sondajului online cu privire la alegerile locale din Chișinău

16 Oct. 2019
0
0

Sondajul sociologic independent de pe Votum.md, care s-a desfășurat în cadrul viitoarelor alegeri locale de la Chișinău, a fost încheiat. Timp de 19 zile, la acesta au participat 10 667 persoane. 


Peste 40% dintre respondenți consideră că noul primar al capitalei va deveni candidatul din partea Partidului socialist din Republica Moldova, Ion Ceban.

În decursul acestor zile de votare pe Votum.md, doar 6 candidați la postul de primar au reușit să obțină peste 5% din voturi: Ion Ceban (PSRM), Andrei Năstase (ACUM), Dorin Chirtoacă (PL), Victor Chironda (MFN) și Octavian Țîcu (PUN).

Liderul sondajului online a devenit Ion Ceban, candidatul la funcția de primar al orașului Chișinău din partea PSRM. Pentru acesta au votat 41% din numărul total de respondenți. Ceban se află pe poziția de lider în 8 sectoare electorale suburbane (Condrița, Grătiești, Cricova, Stăuceni, Durlești, Sângera, Vadul-lui-Vodă, Codru) și 5 sectoare electorale centrale din Chișinău (Buiucani, Botanica, Râșcani, Ciocana, Centru). Majoritatea alegătorilor care au votat pentru Ion Ceban sunt bărbați (83,26% din numărul total de respondenți) cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani.

Conform participanților la sondajul online de pe Votum.md, candidatul din partea blocului ACUM, Andrei Năstase, a meritat cel de-al loc în topul celor mai populari candidați la funcția de primar. Campania sa electorală a fost susținută de 22,12% dintre respondenți. Majoritatea alegătorilor care l-au votat pe A. Năstase sunt locuitori din Trușeni, Vatra, Ghidighici, Ciorescu, Tohatin, Cruzești, Budești, Bubuieci și Băcioi.

Dorin Chirtoacă, candidatul din partea PL, este liderul sondajului în rândul locuitorilor din Colonița. Cu toate acestea, cele 6,79% din numărul total de voturi nu i-au permis să se ridice mai sus de poziția a treia din topul candidaților sondajului online de pe Votum.md.

Cea de-a patra poziție a fost ocupată de către candidatul mișcării socio-politice „Forța nouă”, Victor Chironda (6,36%). După acesta urmează Octavian Țîcu (Partidul Unității Naționale) cu 5,55% din voturi.

Statisticile de vârstă și sex ale sondajului online de pe Votum.md arată că cei mai activi alegători au fost bărbații. Acestora le revin 84,22% din numărul total de respondenți. Publicul feminin este mai puțin interesat de subiectul alegerilor locale. Din numărul total de participanți, doar 15,78% au fost femei. Cel mai activ grup de alegători au fost persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani.

Reamintim, Votum.md realizează sondaje sociologice independente în format de vot online. Cercetările efectuate de către proiect nu sunt susținute sau sponsorizate de niciunul dintre candidații sau partidele politice.

Participarea la sondajul online de pe Votum.md nu este o alternativă a alegerilor locale reale, care vor avea loc pe 20 octombrie în toate localitățile Republicii Moldova. Rezultatele votării online nu afectează în nici un fel rezultatele alegerilor reale.