Votum.md: Rezultatele sondajului online pentru cel de-al doilea tur de scrutin

30 Oct. 2019
1
0

Sondajul online de pe site-ul Votum.md, care s-a desfășurat în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale de la Chișinău, s-a încheiat. Potrivit participanților la vot, postul de primar al orașului Chișinău va fi ocupat de către Ion Ceban, candidatul din partea PSRM.


Timp de 7 zile, la sondajul independent au participat 8459 persoane, 57,80% dintre care l-au votat pe Ion Ceban. Acest candidat a acumulat peste 50% din voturi în 12 sectoare electorale ale municipalității, dintre care 5 urbane: Buiucani, Ciocana, Râșcani, Centru și Botanica. Cei mai activi alegători, care au votat pentru Ceban, au fost bărbații cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani.

Oponentul său, candidatul din partea blocului politic ACUM, Andrei Năstase, a acumulat 42,20% din voturi. În cadrul sondajului online de pe Votum.md, acesta este liderul opiniei publice în 11 sectoare electorale din suburbiile Chișinăului.

La fel ca și în primul tur, cei mai activi participanți la sondaj au fost bărbații - 84,27% din numărul total de respondenți. Femeilor respondente le revin doar 15,73%. Cel mai activ grup de alegători au fost persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 de ani și între 36 și 45 de ani.

Reamintim, pe site-ul Votum.md sunt realizate cercetări sociologice independente, care nu sunt finanțate sau promovate de niciunul dintre candidații politici. Scopul principal al sondajelor online este studierea opiniei populației cu privire la cele mai importante probleme sociale și politice din țară.

Participarea la votarea online de pe site-ul Votum.md nu este o alternativă a alegerilor reale. Cel de-al doilea tur al alegerilor candidatului la funcția de primar al Chișinăului va avea loc duminică, 3 noiembrie.